FANDOM


Dobro došli u Sylvaniju,

virtualnu državu u kojoj trenutačno uređujemo preko 11 članaka i 65 stranica, a koju i vi možete uređivati.

O ovom wikiju | Nove stranice | Nove slike | Česti suradnici | Kategorije | Upute za uređivanje

Home Wikination
Wikination (Wikinacija) je wiki na bosanskom, hrvatskom, crnogorskom ili srpskom jeziku o virtualnoj državi Sylvaniji. Svak može uređivati ovaj wiki i postati građanin Sylvanije. Možete se priključiti nekom projektu koji je već započet, ili možete započeti svoj. Kao građanin Sylvanije, možete osnovati svoju tvrtku, baviti se politikom, posjećivati i otvarati muzeje i galerije itd.

Sve što je dio ovog projekta, međutim, mora biti pisano na jednom od jezika novoštokavskog narječja (bosanskom, hrvatskom, crnogorskom ili srpskom) ili na slovenskom jeziku. No, iako Sylvania ima dosta svojih dijalekata i narječja, kao opći jezični standard razumljiv svima suradnicima i službeni jezik Sylvanije upotrebljava se Brixyjev jezik kojim je svojedobno tiskan popularni strip Alan Ford u bivšoj Jugoslaviji.

Sylvania
Flag Sylvania
Grb Sylvanije
Sylvania (Silvanija), punim imenom Transsylvanska Konfederacija, virtualna je država koja se nalazi na otocima usred Jadranskog mora, i zajednica četiriju povijesnih pokrajina (vilajeta). Glavni grad Sylvanije i njezine historijske pokrajine Keserovine jesu Usti, kameniti gradić na obali mora poznat po svojoj pomorskoj i pjesničkoj tradiciji. Usti su također i omiljeno odredište turista iz cijele Sylvanije, osobito za vrijeme trajanja Ustačkih ljetnih igara. Drugi gradovi Sylvanije jesu Užice, prijestonica pokrajine Rujno i sjedište proizvodnje čuvenog sylvanskog vina, zatim grad Olovo, glavni grad pokrajine Podgorja i središte sylvanskog rudarstva, te Saraj, orijentalna kasaba na istoku zemlje i glavni grad zbojštičkog vilajeta.

Sylvania je osnovana kao dubrovačka kolonija 1208. godine, a zatim je bila pod vlašću Mlečana i Osmanlijskog carstva. Isponova je uspostavljena kao federacija četiriju pokrajina 1862. godine Transsylvanskim kontraktom. Osim sylvanskoga jezika, u dijelovima Sylvanije govori se i njemačkim dijalektima, koje su donijeli saski i nizozemski rudarski doseljenici u XIV. stoljeću, dok sylvanski Jevreji Sefardi rjeđe govore i španskim dijalektom.

Help Pomoć
Ako trebate pomoć, najbolje je da upitate koga iskusnijeg suradnika, na primjer nekoga od administratora (recimo Mithrăndira), ili da postavite svoje pitanje na Čaršiji. Na centralnoj Wikiji nalaze se upute za uređivanje na engleskom jeziku.

Na Wikinaciji je dozvoljeno sve u okviru virtualne države dokle god je pisano srpskohrvatskim jezikom (tj. bilo bosanskim, crnogorskim, hrvatskim ili srpskim), a neslužbeno također i slovenačkim. Međutim, postoji jedna važna smjernica koje se valja držati, a koja pomaže da virtualna wiki država uspješno funkcionira, i to je pravilo QSS-a.

Svi se građani Sylvanije također mogu baviti i politikom bilo na lokalnoj bilo na državnoj razini, a na ovoj stranici nalazi se i prigodno objašnjenje kako funkcionira sylvanska unutarnja politika, nastala kao proizvod filozofije samoupravljanja i decentralizacije, te principa po kojem se čovjek rađa slobodan i, nadasve, s pravom „da bira i da bude biran“.

World Mjesta
Plus Napišite članak
Ako želite napisati novi članak na Wikinaciji, ukucajte njegov naslov u slijedeće polje i pritisnite dugme ispod njega:

Stranice na Wikinaciji možete pretraživati preko ključne riječi uz pomoć polja za pretragu s lijeve strane sučelja.

Star Izabrani članci
UWN logo
Wikinacije na drugim jezicima

wikinacije sa više od 500 članaka: rumunjski (Adlibita) • nizozemski (Libertas) • engleski (Lovia) • limburški (Mäöres)

ostale wikinacije: francuski (Cettatie) • talijanski (Ilenulando) • ripuarski (Repften) • lazuri (Swëgicswëalsum) • srpskohrvatski (Sylvania) • aeres (Vreêland)

međuwiki koordinacija: UWN (ujedinjeni wiki narodi)